Exposities

Home / Exposities

EXPOSITIE – Jet van Swieten

1 juli 2022 – 23 november 2022

In haar vak als schrijver blijkt het voor Jet van Swieten soms onmogelijk sferen of indrukken in taal te benaderen. Dan biedt schilderen een uitweg waarin meer mogelijk is. Al vroeg kwam zij in aanraking met kunst via de schilderijen die haar grootvader maakte. De belangstelling voor de magie van de schilderkunst werd daarnaast ook gewekt door de boeken over kunst en fotografie die thuis in de boekenkast stonden. Door haar vader, die fotograaf was, leerde zij naar het beeld kijken.

De natuur, de stad, bijzondere details kunnen een uitgangspunt zijn voor een schilderij. De vormen en indrukken die zij tijdens wandelingen of fietstochten ziet, legt zij vast op foto’s, die zij later als bron van inspiratie gebruikt. Zoekend naar vorm en kleur geeft zij laag over laag weer wat – soms haast ongemerkt – aanwezig is. Zo kon onder meer de serie Black Paintings ontstaan naast haar meer kleuriger werk.

Met behulp van de verschillende materialen onderzoekt zij de randen van de werkelijkheid. Aanvankelijk werkte zij alleen met olieverf op doek, met kwast en paletmes. Gaandeweg zijn daar acryl, papier, karton en andere media bij gekomen.

Naast de algemene opleiding bij Noor van Os, volgde zij onder andere portret- en modelcursussen, modelacademie en een academieklas schilderen. Dit vormt de basis voor het zelfstandig verder ontwikkelen van haar stijl, die figuratief, maar steeds vaker ook geabstraheerd is.

Website: https://jetvanswieten.wordpress.com/

Contact: jet.van.swieten@gmail.com

 

EXPOSITIE – Jan Kuiper

25 november 2022 – 23 februari 2022

Hij maakt al jarenlang bijzondere aquarellen van het Rivierengebied. 

Jan is oud docent schilderen en onderwijscoördinator. Hij heeft ruim 35 jaar in het onderwijs, op de technische school in Tiel ( nu RSG Lingecollege)  en ROC Rivor, gewerkt. In september 2010 is hij gestopt met werken en heeft hij meer tijd voor zijn hobby het aquarelleren.

Het aquarelleren is voor Jan een spannende manier van schilderen. Dit omdat je bij een aquarel niets meer kunt herstellen of overschilderen. Het werken in de natuur heeft zijn voorkeur. Daarnaast aquarelleert hij ook binnen aan de hand van foto´s. Het licht is erg bepalend voor de sfeer van een landschap. In zijn aquarellen probeert hij die sfeer te treffen.

Op de website van Jan staan een 60-tal aquarellen afgebeeld en vindt u meer informatie.

Website: www.jan-kuiper.nl